Start - Kerkwijzer - Psycho Pastorale Begeleiding (PPB) zondag, 25 oktober 2020 
 
 
Start
Gastenpagina English
Actueel
Kerkdiensten
Kinderwerk
Agenda
Kerkwijzer
Foto's
Prikbord
Geschiedenis
Routebeschrijving
Vrijwilligerswerk
Links
Contact
Ledenpagina 

 Laatste update(s)
 25 oktober 2020
 
  [facebook] Facebook
 
Psycho Pastorale Begeleiding (PPB)
Email:
Bijgewerkt op: 22-01-2015 19:25
 

Mensen ondersteunen
In iedere kerk zijn mensen die worstelen met psychische, psychosociale of psychiatrische problemen. Naast de pastorale zorg van predikant of ouderling en de professionele hulpverlening kan een Psycho Pastoraal Begeleider (PPB’er) veel voor hen betekenen.

Waarom Psycho Pastorale zorg?
Als lichaam van Christus draagt de kerkelijke gemeente verantwoordelijkheid voor al haar leden. Of iemands problemen nu verband houden met aanleg of met de omgeving, de mens in nood heeft hulp nodig. De kerk kan en mag deze hulp bieden vanuit de liefde van Christus en de troostende nabijheid van de Heilige Geest.

Wat doet een Psycho Pastoraal Begeleider?
Een Psycho Pastoraal Begeleider biedt als vrijwilliger aanvulling op de hulp van de predikant of ouderling en de eventuele professionele hulpverleners. Dit kan ook de mantelzorgers ontlasten. De PPB’er, vroeger klaagvrouw of –man genoemd, steunt en troost de pastorant (het gemeentelid) en laat een ander licht schijnen op de problemen. Waar nodig bemiddelt de PPB’er, of verwijst naar professionele hulpverleners. Het kan een langdurig traject zijn en meer of minder intensief. De PPB’er werkt als vrijwilliger onder verantwoordelijkheid van de kerkenraad.

Inzet van een PPB’er
Een PPB’er kan bij problemen een tijdje meelopen en dienen als klankbord of ondersteuning. U kunt denken aan: Psychische moeiten, opvoedingsproblemen, incest, mishandeling, echtscheiding, rouwverwerking, depressie, burnout of vereenzaming. Ook kan de aandacht uitgaan naar de partners of andere familieleden.

Opleiding
De PPB’ers die in onze gemeente werkzaam zijn hebben minimaal een tweejarige opleiding gedaan.
In deze cursus is geleerd:

  • op pastoraal gebied: met een bijbelse visie op ziekte en gezondheid. Ze worden toegerust voor de begeleiding van mensen met een verstoorde lichamelijke of geestelijke gezondheid.
  • op psychologisch gebied: kennis van gezonde ontwikkeling, de tekorten die daarin kunnen ontstaan en de gevolgen ervan.
  • in hun houding en vaardigheden om iemand te begeleiden en samen te werken met andere hulpverleners en de familie.


PPB’ers van onze gemeente;
M.C. Bolle-van Westenbrugge (kinder-tiener pastoraat)
J.M. Holwerda-de Bruijn
A.J. de Jonge van Popta
A.C. Legemate-de Bakker
J.J. Verwijs-Dorst

 
< Vorige
ANBI | Privacyverklaring

© 2003-2020 ~ Christelijke Gereformeerde Kerk Zierikzee