Start - Kerkwijzer - Kerktelefoon zondag, 25 oktober 2020 
 
 
Start
Gastenpagina English
Actueel
Kerkdiensten
Kinderwerk
Agenda
Kerkwijzer
Foto's
Prikbord
Geschiedenis
Routebeschrijving
Vrijwilligerswerk
Links
Contact
Ledenpagina 

 Laatste update(s)
 25 oktober 2020
 
  [facebook] Facebook
 
Kerktelefoon
Email:
Bijgewerkt op: 24-02-2018 18:05
 
AlgemeenDe kerktelefoon heeft zich in onze communicatiewereld van radio, televisie en computer een eigen plaats veroverd. De kerktelefoon valt in het kerkelijke gebeuren niet meer weg te denken, omdat dit voor gemeenteleden die door allerlei omstandigheden niet meer naar de kerk kunnen, vaak het enige middel is om de kerkdiensten op afstand te kunnen meebeleven. Op deze manier blijven ze bij de gemeente betrokken.


Geschiedenis


Voordat er in de kerk sprake was van akoestische geluidsversterking, was er voor de slechthorenden de zogenaamde doventelefoon-installatie. Telefonie was nog maar net uitgevonden en de “doventelefoon” was hiervan afgeleid. De installatie bestond uit een koolmicrofoon op de kansel, een blokbatterij en een aantal telefoonkapsels op een steel. Latere “steeltelefoons” waren soms voorzien van een volumeregelaar.  Van deze “doventelefoon” is de kerktelefoon afgeleid, die toen in die tijd “ziekentelefoon” genoemd werd. Een “steeltelefoon” werd in het woonhuis van de zieke aangesloten en via twee draden in de telefoonpalen verbonden met de “doventelefoon”-installatie van de kerk.

De benaming kerktelefoon werd het eerst gebruikt toen de PTT de plaatselijke telefoondiensten overnam. Deze benaming lag voor de hand, omdat het principe in die tijd het meest op telefonie leek, ook al was er sprake van eenrichtingsverkeer. Ook was er in die beginperiode nog geen sprake van radio. De zieke moest toen gedurende de gehele kerkdienst met de steeltelefoon tegen het oor gedrukt luisteren. Dit was natuurlijk een grote opgave. Na de uitvinding van de radiobuis was men in staat om het elektrische signaal te versterken en te beluisteren via een luidspreker. Dit gold zowel voor de kerktelefoonluisteraars als voor de mensen in de kerk. Met de komst van de draadomroep (toen ook wel radio-distributie genoemd), stelde de PTT “versterkte luidsprekers” ter beschikking. Dit was dus al een hele verbetering.


Heden


 Jaren geleden zijn de tarieven voor de kerktelefoonlijnen van dit systeem drastisch verhoogd. Dit was de aanleiding om naar een alternatief te zoeken, wat uiteindelijk geresulteerd heeft in een geheel nieuw kerktelefoonsysteem. Een geheel nieuw concept, als alternatief voor de bekende kerktelefoon thuis: de zogenaamde KerkWebRadio.
Het gekozen alternatief voor kerktelefonie is gebaseerd op Intranet. De apparatuur hiervoor is geoptimaliseerd voor het gebruik door niet technische gebruikers. Het resultaat is een zeer eenvoudig te bedienen systeem door de luisteraar. Bovendien werkt dit kerktelefoonsysteem via elke gewone telefoonaansluiting, waardoor de KerkWebRadio op iedere plaats inzetbaar is. Hierdoor levert dit grote voordelen op ten opzichte van de conventionele kerktelefoon.

Ook is het mogelijk onze kerkdiensten via internet te beluisteren. Ga dan in het menu naar kerkdiensten. Als er een uitzending is komt er hier een melding waar u een keuze kunt maken. 


 
Contact


Voor hen die langdurig ziek zijn of door andere omstandigheden lange tijd niet naar de kerk kunnen, bestaat de mogelijkheid kerktelefoon aan te vragen. Wilt u hierover nader geïnformeerd worden of een aanvraag voor aansluiting kerktelefoon indienen, dan kunt u een e-mail te sturen naar

Ook voor storingen in de ontvangst kunt u hier terecht.

 
< Vorige
ANBI | Privacyverklaring

© 2003-2020 ~ Christelijke Gereformeerde Kerk Zierikzee