Start - Kerkwijzer - RoemeniŽ werkgroep zondag, 25 oktober 2020 
 
 
Start
Gastenpagina English
Actueel
Kerkdiensten
Kinderwerk
Agenda
Kerkwijzer
Foto's
Prikbord
Geschiedenis
Routebeschrijving
Vrijwilligerswerk
Links
Contact
Ledenpagina 

 Laatste update(s)
 25 oktober 2020
 
  [facebook] Facebook
 
RoemeniŽ werkgroep

Bijgewerkt op: 08-01-2016 16:41
 
Reisverslag 2014 Reisverslag 2013 Reisverslag 2012 Reisverslag april 2011 Reisverslag nov. 2009 Reisverslag 2009 Reisverslag 2008 Najaarsbezoeken 2007 Reisverslag 2007 Reisverslag 2006 Reisverslag 2005 Reisverslag 2004

Gegroeid als een boom, Betania 20 jaar

Bekijk hier een filmpje over het werk in Roemenië: Gegroeid als een boom, Betania 20 jaar

Roemenië - Oktober 2014

Ook dit jaar zijn we weer in Roemenië geweest, dit keer met Anton en Sjenny van de Velde zij hebben ook contacten in Roemenië. Zoals gewoonlijk beginnen we in Chendu bij Magdi en Atilla met een gastvrije ontvangst. Hier zijn ook de spullen gebracht van Nico en Emmelie Cats. Zij zijn voor 1 jaar in Roemenie voor een stage opdracht van Emmelie, ze verblijven in Campina op een project.
Nico kwam zelf de spullen in Chendu ophalen, samen met iemand van hun stichting.

We gaan naar een project van Anton om te kijken hoe de vorderingen daar zijn. De dokters post is nog niet helemaal klaar maar er wordt druk aan gewerkt om het af te maken. Het ziekenhuis zit nog met een sterilisator die niet goed werkt, ook zit er geen papieren bij van een keuring zodat de inspectie er problemen mee heeft. Hier geven we de knuffeltjes aan de aanwezige kinderen. Van het landbouw project dan de mais weinig waard is. Toch willen ze voor volgend jaar weer zaaizaad.

Zaterdag ben ik met Atilla naar Nico en Emmelie geweest in Campina. Het was zoeken om ze te vinden we hadden niet het juiste adres, dus de navigatie kon ons niet helpen, straat was verwisseld me Allee.. Er waren daar geen activiteiten omdat het zaterdag was. Voordeel was dat Nico de tijd voor ons had zodat hij alles kon vertellen en laten zien wat er gebeurt. Er moet nog veel op de rails worden gezet, dus het komende jaar is er werk genoeg voor hun. Ze hebben zelf een mooi woongedeelte van het huis. Kinderopvang en school is er ook. De groentetuin was bijna leeg, alleen in de kas stonden nog tomaten. Het was een kort bezoekje, omdat de afstand vrij groot is moesten we op tijd weer terug. Het was lang genoeg om een beeld te krijgen van hun werk daar.

Maandag naar Bacau, eerst rond gekeken bij Betania met Andre Muit. Het therapie badje was in gebruik om te oefenen, er wordt veel gebruik van gemaakt. De zuur meter werkt nog steeds heel goed, zodat de water kwaliteit in orde blijft. Het centrum voor mensen met een beperking is ook in gebruik, er worden spullen gemaakt die op de markt verkocht worden. We overnachten in de Hostel van Betania een aanrader voor wie in de buurt is.

Dinsdag morgen gaan we naar de psychiatrie, ook daar worden we ontvangen door de leiding. Ze komen al aan met de Geloof, Hoop en Liefde schilderijtjes waar we vorig jaar om gevraagd hebben. In de knutsel ruimte zijn ze gemaakt, nagemaakt van een foto die we er vorig jaar hadden gegeven. Dan hebben we de scootmobiel bij ons voor Adrian. Adrian is een bewoner die zijn benen niet kan gebruiken, ook zijn handen kan hij maar beperkt gebruiken. Dit was echter geen probleem voor hem om de scootmobiel te gebruiken. Het is een kompleet feest als we er mee binnen komen. Als we weg gaan zijn we een paar uur verder. Er is de afgelopen jaren veel verbeterd voor de bewoners.
Ze wonen er in schone gebouwen en iedereen heeft wel wat te doen. Ook zijn ze goed gekleed en hebben eten.

Er is veel aandacht voor muziek, bewoners bespelen verschillende instrumenten. Er wordt veel aan handwerk gedaan, breien en naaien. Maar ook wordt er met wilgen manden gemaakt, zelfs een heuse wieg was er op bestelling gemaakt.

Ook een bezoek aan de groep van “Isovare“, een groep zonder woonplaats. Ze zitten in betonnen garages, daar is heel veel armoe, geen gas en water wat gedronken kan worden. Stroom wordt illegaal van de straat verlichting afgetapt, dit wordt oogluikend toegestaan. Sinds het contact met Betania gaan de kinderen naar school, ze worden eerst op school gedoucht en krijgen schoolkleding aan. Aan het einde van de dag gaan ze in de oude kleding weer naar huis. Ze krijgen hulp en begeleiding van Betania. 

We kwamen 30 oktober behouden weer terug in Nederland.

Hartelijke groet
Corrie en Johan

Rek. nr. NL73RABO0116519312 t.n.v. HCR Schouwen-Duiveland.
< Vorige Volgende (Reisverslag 2013)>

 
< Vorige
ANBI | Privacyverklaring

© 2003-2020 ~ Christelijke Gereformeerde Kerk Zierikzee