Start - Kerkwijzer - Orgel en Organisten zaterdag, 20 oktober 2018 
 
 
Start
Gastenpagina English
Actueel
Kerkdiensten
Agenda
Kerkwijzer
Foto's
Prikbord
Geschiedenis
Routebeschrijving
Vrijwilligerswerk
Links
Contact
ANBI
Ledenpagina 

Laatste update(s)
 14 oktober 2018
 
  [facebook] Facebook
 
Orgel en Organisten
Email:
Bijgewerkt op: 14-02-2015 15:08
 
Geschiedenis Huidig orgel Organisten Miniatuur Orgel


Aanbesteding
Zoals bij de geschiedenis wordt omschreven werd er door de kerkenraad een orgelcommissie in het leven geroepen. In 1956 werd opdracht gegeven aan de Gebr. Van Vulpen te Utrecht tot de bouw van een nieuw mechanisch orgel. De totale kosten bedroegen F. 80.000,00. Hiervan werd F 28.500,00 door de kerkelijke gemeente betaald. Het overige deel werd betaald door het Nationaal Rampenfonds dat, in verband met de watersnoodramp van 1953, aan verschillende kerken in Zeeland financiële steun verleende.

Bouw
Door de orgelcommissie van de kerk te Zierikzee werd een de orgelcommissie van de Nederlandse Hervormde Kerk gevraagd om advies te geven over het nieuw te bouwen orgel. In een brief van 19 juli 1955 stelt deze orgelcommissie een dispositie voor van 22 stemmen. Dit voorstel is gebaseerd op 2 manualen en een vrij pedaal. Uiteindelijk werd besloten een orgel te laten bouwen met 21 stemmen. De orgelcommissie van de CGK te Zierikzee heeft in 5 rapporten aan de kerkenraad verslag uitgebracht van de ontwikkelingen. Hieruit is op te maken dat de bouw voorspoedig is verlopen. Regelmatig werd meegedeeld dat het nageslacht rijk gezegend zou worden met dit koninklijke instrument.

Voltooiing
Op 20 december 1957 is het huidige orgel in de kerk aan de Minderbroederstraat in gebruik genomen. Adriaan Engels speelde tijdens de ingebruikname de volgende werken:

  • Praeludium in D J.S. Bach
  • Orgelkoralen
  • a. Vom Himmel hoch da komm' ich her J. Pachelbel
  • b. In dulci jubilo J.S. Bach
  • c. Wachet auf ruft uns die Stimme J.S. Bach
  • Variaties uit de 6e sonate over het Gebed des Heren F. Mendelssohn-Bartholdy


Kennelijk heeft dit instrument indertijd sterk de aandacht getrokken. In 1957 richtte de Orgelcommissie van de Nederlandse Hervormde Kerk zich per brief tot de kerkenraad van de Christelijke Gereformeerde Kerk in Zierikzee in uitermate lovende woorden over dit instrument. En in juni 1963 werd in het kader van de Internationale Zomeracademie Haarlem 1963 een bezoek aan o.a. dit orgel gebracht. Het werd daarbij bespeeld door o.a. Gustav Leonhardt, Anton Heiller, Marie-Claire Alain, Cor Kee en Siegfried Reda.

Verplaatsing
In verband met de nieuw gebouwde kerk aan de Zevengetijstraat moest het orgel verplaatst worden. Deze verplaatsing is uitgevoerd door de bouwer van het orgel, Van Vulpen te Utrecht. Lambert Ernée, die nauw betrokken was bij de bouw van het orgel, heeft toezicht op de demontage en montage gehouden. De totale verplaatsingskosten bedroegen F 10.827,63.

Dispositie
Sinds de ingebruikname van het orgel is de dispositie ongewijzigd gebleven:

 

pedaal   rugwerk   hoofdwerk   hoofdwerk   rugwerk   pedaal
Prestant 8’   Prestant 4’   Prestant 8’   Roerfluit 8’   Holpijp 8’   Bourdon 16’
Mixtuur 6 st.   Sexquialter 2 st.   Octaaf 4’   spitsfluit 4’   Roerfluit 4’   Bazuin 16’
Tremulant   Quint 1 1/3’   Octaaf 2’   Dulciaan 16’   Gemshoorn 2’   Schalmey 4’
    Scherp 4 st.   Mixtuur 6 st.   Trompet 8’   Kromhoorn 8’    
    Koppel Ped-HW   Koppel Ped-RW   Koppel HW-RW        


De Scherp 4 st. van het rugwerk is teruggebracht tot 3 st. door het dichtstoppen van de 1e rij pijpen. Dit is in 2004 uitgevoerd met behulp van watten zodat het eenvoudig weer kan worden hersteld.

De trompet 8’ van het hoofdwerk is horizontaal (en chamade) geplaatst. Dit orgel is het eerste orgel in Nederland waarop een Nederlandse orgelbouwer deze plaatsingswijze toepast.

Onderhoud
Klein onderhoud zoals stemmen van de tongwerken wordt uitgevoerd door de 1e organist. Het overige onderhoud en eventuele reparaties worden uitgevoerd door de orgelbouwer, gebroeders Van Vulpen.

Toepassing

Momenteel wordt het orgel gebruikt voor begeleiding van de samenzang tijdens de zondagse kerkdiensten. Er wordt twee keer per zondag een dienst gehouden. In de diensten wordt ritmisch gezongen. Het liederenrepertoire omvat psalmen (berijming 1773) en enkele gezangen. Bij speciale gelegenheden (doop, start- en slotzondag, zangdiensten) kan gebruik worden gemaakt van de bundel Schriftberijmingen en een aantal liederen uit het Liedboek voor de kerken.

Jubileum CD
In 2007 bestond het orgel 50 jaar. Ter gelegenheid hiervan is er een cd-opname gemaakt van orgelspel door de vaste organisten van 2007. Een cd waar ruimte op is gemaakt voor moderne muziek. Maar ook klassiek en zelfs een stuk dat bij de ingebruikname van het orgel werd gespeeld: Wachet auf ruft uns die Stimme van J.S. Bach. Bovendien is er samenzang opgenomen. Al met al is het een mooie weergave geworden van hoe het orgel in 2007 gebruikt werd.

Klik op onderstaande fragmenten om te luisteren:

Klik hier om de cd te bestellen! ()

Orgel van dichtbij bekijken?
Er bestaat een mogelijkheid het orgel buiten de kerkdiensten eens van dichtbij te bekijken of er zelfs op te spelen. Interesse? Neem contact op met de 1e organist, Hans Biesma (). U bent van harte welkom.
< Vorige (Geschiedenis) Volgende (Organisten)>
 
< Vorige
© 2003-2018 ~ Christelijke Gereformeerde Kerk Zierikzee