Start - Kerkwijzer - Orgel en Organisten donderdag, 3 december 2020 
 
 
Start
Gastenpagina English
Actueel
Kerkdiensten
Kinderwerk
Agenda
Kerkwijzer
Foto's
Prikbord
Geschiedenis
Routebeschrijving
Vrijwilligerswerk
Links
Contact
Ledenpagina 

 Laatste update(s)
 30 november 2020
 
  [facebook] Facebook
 
Orgel en Organisten
Email:
Bijgewerkt op: 14-02-2015 15:08
 
Geschiedenis Huidig orgel Organisten Miniatuur Orgel


Voorzanger
Tot 1912 werd de gemeentezang in de CGK van Zierikzee begeleid door een voorzanger. Het ging er echter niet altijd even stichtelijk aan toe. Omstreeks die tijd was het gebruik van het kerkorgel in de kerkelijke gemeenten nog niet ingeburgerd. Maar ook ten aanzien van de begeleiding van de gemeentezang met orgelmuziek groeide langzamerhand de mening, eerst bij de toenmalige predikant ds. Wisse en later bij kerkenraad en gemeente, dat verbetering van de samenzang noodzakelijk werd.

1e orgel, Meelstraat
Op 14 augustus 1911 besluit de kerkenraad dan ook een orgel aan te schaffen. Bij de Fa. Dekker te Goes wordt een kerkorgel besteld voor de totale prijs van F. 2000,00. Op 8 december is het kerkorgel gearriveerd en wordt de opbouw in gang gezet. Het orgel wordt in de kerk in de Meelstraat geplaatst. In totaal waren er 9 stemmen. De speeltafel was aan de zijkant van de kas geplaatst.

MANUAAL (C-f3)
PEDAAL (C-d1)
Bourdon 16'
Prestant 8'
Holpijp 8'
Viola di gamba 8' (C-B Holpijp)
Prestant 4'
Flute dolce 4'
Octaaf 2'
Cornet 3 st. (disc.)
Trompet 8'
aangehangen
Octaafkoppel op het Manuaal  
3 vaste combinaties  


In verband met de ingebruikname van het nieuwe kerkgebouw aan de Minderbroederstraat wordt het Dekker-orgel in 1924 voor F 2.250,00 verkocht aan de Nederlands Hervormde Kerk te Burgh-Haamstede. Tijdens het bombardement van de Burghse kerk in 1945 is dit orgel verloren gegaan.

2e orgel, Minderbroederstraat


Op 24 januari 1924 wordt door de kerkenraad besloten een nieuw kerkgebouw neer te zetten aan de Minderbroederstraat. Op 4 augustus 1924 besluit de kerkenraad het oude orgel niet over te laten plaatsen maar om een nieuw kerkorgel aan te schaffen. De Fa. Spiering te Dordrecht krijgt de opdracht en bouwt voor de som van F 5.740,00 een nieuw orgel. Het nieuwe orgel wordt op een galerij boven de kansel geplaatst. De tractuur is pneumatisch. Bij de bouw van de kas is in het front een deel van een onbekend orgel verwerkt met de neo-gotische stijl zoals bekend van de 19e eeuw.

De dispositie van het Spiering-orgel was in 1958 als volgt:

MANUAAL I
MANUAAL II
PEDAAL
Bourdon 16'
Prestant 8'
Octaaf 2'
Holpijp 8'
Viola di gamba 8'
Octaaf 4'
Mixtuur 3 st.
Cornet (disc.)
Trompet 8'
Vioolprestant 8'
Quintadeen 8'
Aeoline 8'
Vox celeste 8'
Roerfluit 4'
Subbas 16'
Cello 8'


Naast de gebruikelijke koppels had dit orgel op Manuaal I een sub- en een superoctaafkoppel.

3e orgel, Minderbroederstraat / Zevengetijstraat


In 1951 blijkt uit een rapport van Lambert Erné, organist van de Nicolaikerk te Utrecht, dat het Spiering-orgel in slechte staat verkeerd. Restauratie zal een erg dure bezigheid worden dus wordt er gekeken naar de mogelijkheid van aanschaf van een nieuw orgel. Er wordt een offerte gevraagd bij Gebr. Van Leeuwen, Leiderdorp en Gebr. Van Vulpen, Utrecht. Een in het leven geroepen orgelcommissie adviseert om verschillende redenen om de bouw van het nieuwe orgel aan de Gebr. Van Vulpen te gunnen. Het Spiering-orgel is voor F 1.200,00 aan de Fa. Koppejan te Ederveen verkocht. Gebr. Van Vulpen plaatste het orgel op een galerij tegenover de kansel. Gedurende korte tijd stonden er 2 orgels in de kerk: het oude Spiering-orgel boven de kansel en het nieuwe Van Vulpen-orgel er tegenover. In 1965 wordt het nog zo goed als nieuwe orgel overgeplaatst naar het nieuwe kerkgebouw aan de Zevengetijstraat. In 1969 werd de intonatie herzien vanwege de nieuwe ruimte.
< Vorige Volgende (Huidig orgel)>
 
< Vorige
ANBI | Privacyverklaring

© 2003-2020 ~ Christelijke Gereformeerde Kerk Zierikzee