De roeping van Mattheüs 9 En Jezus ging vandaar verder en zag iemand in het tolhuis zitten, die Mattheüs heette; en Hij zei tegen hem: Volg Mij! En hij stond op en volgde Hem.
10 En het gebeurde, toen Hij in het huis van Mattheüs aanlag, zie, veel tollenaars en zondaars kwamen en lagen met Jezus en Zijn discipelen aan.
11 En toen de Farizeeën dat zagen, zeiden zij tegen Zijn discipelen: Waarom eet uw Meester met de tollenaars en zondaars?
12 Maar Jezus, Die dat hoorde, zei tegen hen: Wie gezond zijn, hebben geen dokter nodig, maar wie ziek zijn.
13 Maar ga heen en leer wat het betekent: Ik wil barmhartigheid en geen offer; want Ik ben niet gekomen om rechtvaardigen tot bekering te roepen, maar zondaars.
Thema:
Volgelingen van Jezus – dl.5: Mattheüs
Bij de dienst:
63 jaar geleden gebeurde het. In de nacht van 1 februari. De Ramp. 1836 doden. In Nederland, moet je erbij zeggen. Want ook in andere omringende landen maakte de februaristorm honderden slachtoffers. 'Ons' eiland werd het zwaarst getroffen. De ouderen weten er alles van –
1
alsof het gisteren gebeurde. Bijzonder is het, om niet alleen hun verhalen van het drama te horen, maar ook die over de hulp die werd geboden. Uit zo'n 20 landen werden helpende handen toegestoken. Met passende hulp: voedsel, kleding, mankracht bij de dijken, noodwoningen... 'Luctor': de Zeeuw ontworstelt zich graag zelf aan de machten die zijn leven bedreigen. Maar bij zoveel ellende was hij blij met de vuist die mensen sámen maakten zodat hij ook het 'emergo' weer dankbaar kon zingen.
Sinds deze Watersnoodramp is het de goede gewoonte geworden om jaarlijks op de 1e zondag van februari een hulpverleningscollecte te houden. Niet meer voor de Zeeuwen - die redden zich wel. Maar voor zoveel anderen, dichtbij en ver weg, die nú middenin de ellende zitten. Vanwege natuurgeweld of wat mensen hen aandoen. Omdat ook zij het in eigen kracht niet redden en dus aangewezen zijn op hulp die andere mensen sámen (uit andere landen) bieden.
In de morgendienst lezen we over de hulp die Jezus bood. Aan een mens die vast was gelopen in zijn leven. Levi, die ook Mattheüs genoemd wordt. Dat de Heiland bewogen met hem was, is ontroerend. De mensen om hem heen keken hem namelijk met de nek aan. Om wie hij was en om wat hij deed. Maar Jezus peilt zijn nood en helpt. En dat maakt veel los. Bij Mattheüs zelf én in zijn omgeving. Wat, dat willen we samen ontdekken. En ervan leren. Want ook hier doet Jezus voor hoe wij alleen én samen bewogen mensen kunnen zijn die van harte (uit)delen.